Vi lever i en märklig tid. Vi lever tydligen i en tid av ständig motsättning.
Det går snart tydligen inte att gå in på en enda existerande medial kanal utan att se att allt handlar om VI och DEM, på många, många plan. Ett urtjatigt raljerande försigår, en del tar på sig ”vi förstår världen-hatten” och har tydligen tron att det är fritt fram att sprida all slags risig energi och skit eftersom man ändå i sin fina hatt företräder MÄNNISKAN.
Det är oerhört märkligt att civiliserade människor understår sig att tillåta sin egen avsky, sitt eget nedvärderande och fördömande fullt ut. Detta läggs ut på nätet och både välsignas och like-as i den typ av medhållaranda som blir som bensin på elden i sociala medier.
Igår gjordes det narr hejvilt av min kollega Pernilla Wahlgren som uttalat sig i DN om att hon trivs bättre på Östermalm än på Söder.
Märk väl att det alltså spelar oerhört liten roll vad man tycker om denna åsikt. Dock spelar det en större roll att det uppenbarligen ses som mer politiskt korrekt att tycka tvärtom. Det som spelar mest roll är dock att de som tycker tvärtom, mer om Söder än om Östermalm alltså, tillåts spy ut sin galla fritt i olika mediekanaler. Att dela en artikel med en undran eller ett leende är en sak, att de skriftliga spyorna sedan haglar är en helt annan.
Ponera att några i de ”öfvre skikten” på exempelvis Östermalm, Lidingö eller i Djursholm skulle skriva med samma retorik om något man inte höll med om. Ponera att någon som har det gott ställt, är priviligierad och har alla förutsättningar för att leva ett gott liv skulle skriva såhär om folk som inte gillar deras del av staden: ”Men för i helvete, stanna där då”, ”Men stackars jävla människa, vilken planet kommer du ifrån”, ”Så stor i orden men liten på jorden”, ”Kanske borde umgås med oss vanliga medborgare innan man dömer ut folk”.
Samtliga av dessa citat är befintliga reaktionskommentarer från Facebook igår angående Pernilla Wahlgrens uttalande i DN. Snacka om att döma ut.
Hur skulle detta tas om det kom från ”andra sidan”? Jo, det skulle ses som elitistiskt, borgerligt, översittigt och inte med ens ett par blida ögon.
Hur ses det då när Kringlan Svensson skriver könsord och svärord pga att en recension i Aftonbladet inte föll herrn i smaken? Jo, eftersom han inte är från något ”öfvre skikt” blir reaktionerna från de med hatten, ni vet från de som alltså tagit på sig att företräda MÄNNISKAN, mycket ljummare jämfört med reaktionerna på Wahlgrens Östermalmpreferens.
Detta, just detta, är en form av snobberi. Att vissa får friare lejd än andra att spy ut sin galla.
Jag undrar lite stillsamt varför vi tillåter detta vi mot dem-agerande? Är det fräscht?
Frågan vi ska ställa oss är väl snarare om vi ska spy ut vår verbala och skriftliga galla och fortsätta att förminska och döma ut folk i våra sociala medier överhuvudtaget?
Är det verkligen mer av det vi behöver?