Det brinner i Sverige. Det är ingen brand som är okontrollerad och oönskad, utan det är en efterlängtad, av tusentals drottningar helt kontrollerad brand. Utifrån yrkesgrupper där kvinnor och tjejer i sin vardag inte kan utföra sina arbeten tryggt och fritt säger vi nu ifrån. Till och med 2017 i Sverige, världens mest jämställda land, sitter köns – och maktstrukturerna så djupt rotade så att en del män fortfarande på fullt allvar tror att de kan ta sig friheten att ta på en kvinna utan hennes medgivande.
Snälla människor som tror att det handlar om ”att vi inte ens kan flirta med varandra nuförtiden” -det handlar inte om det. Öppna ögonen. Ni som tycker #metoo har gått överstyr – läs. Fundera över hur vi vill ha det. Jag vägrar att acceptera att vi bara ska ströva som en bedövad massa och låta detta gå vidare till nästa generation.
Nu är det förändring. Nu äntligen rubbas balansen.
Igår hade kulturjournalisten Anneli Dufva sagt i P1 att ”vi måste ha klart för oss att det endast är en bråkdel av de kvinnor som står på de här listorna som verkligen varit utsatta för övergrepp”. Jag brukar tycka om hennes program då hon ofta är påläst och har ett så genuint teaterintresse. Här hade hon visst missat att göra research.
Efter 42 jordsnurr varav 22 år som aktiv i teater- och musikbranschen trodde jag att jag hade hört om det mesta som hade skett på det här området i vår bransch. Men nej. När jag läser i hemliga forum om vad tjejer jag arbetat med, beundrat på avstånd eller lärt känna via andra kollegor har upplevt vill jag förändra världen, slå vissa på käften och ha fest. Samtidigt. Det är orimligt att det tillåts pågå under vår livstid, det är osmakligt och omoraliskt att chefer håller ”stjärnor” (oavsett yrke) om ryggen och det är absurt att en del av dessa ”stjärnor” får lön ur statlig kassa.
En stor del av oss har inte varit med om våldäkt och övergrepp, men A L L A i dessa forum har upplevt en rejäl dos sunkiga och primitiva ÖVERTRAMP.

Inom mig känner jag ingen direkt glädje öve de upprop som gjorts nu i dagarna. Men – en enorm lättnad, och samtidigt en stor sorg över att mänskligheten och humanismen inte nått längre.
Men nu, nu får vi vara med om att säga ifrån. Stopp. Lägg av. Game over.
Och det hörs. Det ger effekt. Det är på tiden.
Därför ska det få brinna vidare.

#tystnadtagning #närmusikentystnar #visjungerut