Scen & sång

Hela livet har det varit sång, musik och teater för mig. Jag började spela piano och tvärflöjt i 8-9 årsåldern. Samtidigt som detta började jag på Vår Teater,  och sjöng, ja det gjorde jag mest hela tiden, lite överallt.

Sedan 1995 har jag varit verksam som artist, sångerska och skådespelerska, främst inom musikteater och show.

Efter humanistisk linje på gymnasiet blev det sång- & musiklinje på Kulturama i Stockholm under ett år.

Därefter följde första jobbet- som nunna i musikalen The Sound of Music på Göta Lejon i Stockholm. Det var fantastiskt att som första jobb få stå med så galet bra artister och bli en del av en så stor succé. Andra året vi spelade pluggade jag på Teaterverkstan om dagarna. Sammanlagt spelade vi 425 föreställningar.

1997 stod nunnorna på egna ben i musikshowen Guns and Nuns som spelades på anrika Folkan i Stockholm och på turné med Riksteatern.

Efter detta bar det av till Göteborg där jag målmedvetet satsade på att bli elev på nytt, nu på Teaterhögskolan/Artisten, men då jag sprack i fjärde och sista provet sökte jag in till musikallinjen på Balettakademien i samma stad. Där blev det tre tuffa men värdefulla år.

2001 var jag klar på skolan och fick därefter vara en del i magi- & musikshowen It´s Magic på Slagthuset i Malmö.

Vintern 2002 blev det Jonas Gardells turnerande succéshow Livet. Jag var tillsammans med Nana Hedin en av två leadsångerskor, och detta är en föreställning som jag är mycket stolt över att ha fått medverka i.

I slutet av 2002 kom jag till Göteborgs Stadsteater där jag spelade Joanie i musikalen Allt eller Inget. Vi spelade i nästan ett års tid och slog teaterns publikrekord och- skulle jag gissa- även i antal skrikande tjejer! Lorcas pjäs Blodsbröllop avslutade mitt år på denna underbara teater.

2004 kom jag till lilla Teater Underground i Stockholm för att göra huvudrollen Suzana i den nyskrivna musikalen Ingenmansland.

Efter lite föräldraledighet 2005 gjorde jag den kvinnliga huvudrollen Emma i ytterligare en ny liten musikal, Three Lucky Swedes, baserad på operetten Guldkungen, som spelades på CCC i Karlstad hösten 2006.

Under två vintrar har jag också fått glädjen att  medverka i den alldeles galna och flerfaldigt prisbelönta Täljerevyn i Södertälje, bl a som grön teletubby!

Våren 2008 spelade jag Nellie i musikalen Jekyll & Hyde på Chinateatern. Jag var även cover (reserv) för en av huvudrollerna, Lucy, som min gamla kompis Sarah Dawn Finer annars gestaltade.

Hösten 2008 fick jag jobb på finfina Oscarsteatern som ensemblemedlem i klassikern My Fair Lady, som 2008 firade 50-årsjubileum sedan broadwaypremiären 1958. Det var fjärde uppsättningen av denna musikal på Oscarsteatern och jag är glad över att ha haft ett så roligt jobb och stolt över att ha jobbat med kollegor av sådan klass. Vi slutade med flaggan i topp efter 195 föreställningar, och jag slutade även med magen i vädret.

Under denna föräldraledighet 2010 gick tankarna på att faktiskt göra slag i saken med den där idén om en egen platta där jag tolkar Peter LeMarc. Sagt och gjort, men bebis i knät jobbade jag mig fram mot målet, skivan Min Vrå av världen släpptes hösten 2011 och singel Vrå av världen spelades flitigt i radio under ett halvår. Lite spelningar och några tv-framträdanden, under 2012 även en egen kväll på Mosebacke med bandet och den fabulöse Peter Asplund. Solistade mig även på Stockholm Water Prize, och fick ett efterlängtat jobb på Stockholms Stadsteater i Pia Johanssons uppsättning Peter Pan & Wendy. Det blev roliga månader, jag spelade en av tvillingarna oftast, men ibland även mamma Darling.

En rejäl utmaning fick jag när jag under 2014 instuderade Leonard Bernsteins galna verk MASS, som skulle göras i en enorm uppsättning i Oscarskyrkan i Stockholm. Det svåraste partitur jag någonsin skådat, utan minsta konkurrens! Föreställningen togs emot väl och det var ett otroligt stimulerande jobb.

Jag höll mig kvar i kvarteren runt Karlaplan under resten av året och kom att spela min andra show med Jonas Gardell, Mitt enda Liv, först på Maximteatern och sedemera i Göteborg och Lund, innan vi avslutade spelperioden med tre utsålda föreställningar på Cirkus där alla intäkter gick till mycket välgörande ändamål.

Hösten 2015, precis 20 år efter mitt första musikaljobb på Göta Lejon, fick jag komma tillbaka dit för att göra den lilla, men naggande goda rollen som Aviatrisen i musikalkomedin Förklädet. 14 september 2016 var det premiär på Phantom of the opera på Cirkus, denna mastodontmusikal som uppenbarligen varit hett efterlängtad av publiken här i Stockholm och Sverige. 191 gånger, alla föreställningar, fick jag spela balettmästarinnan Madame Giry.

Hösten 2017 var jag solist på konsertturnén Från Broadway till Duvemåla tillsammans med bl a Niklas Asknergård, Viktoria Tocca, Daniel Sjöberg, Jesper Tydén med flera begåvade kollegor.

2018 fick jag göra den knäppa rollen som Mrs Santiago i Ghost på Chinateatern, en oväntat kul period med många nygamla bekantskaper.

Direkt därefter hoppade jag in i viktiga Det syns inte på Scalateatern, för att sedan gå till premiär med min egenskrivna föreställning Hon som kom före, en hyllningsföreställning till kvinnor som banat väg. För mig har det varit Margaretha Krook, Sonya Hedenbratt och Bette Midler. Denna spelar jag kontinuerligt här och där, och jag är glad att den hittat sin väg och blivit uppskattad.  

I oktober 2019 hade vi premiär på nyskrivna Avgång 23:11 på Scalateatern, en otroligt intressant spelperiod med både ris och ros, och ett helt gäng jag aldrig spelat med förut.

Förutom att jag agerat solist i diverse sammanhang har jag varit en del i flera olika sångprogram och konstellationer, bland annat dessa:

-Medverkade i soul- och gospelkören One Voice, mellan 1995-2009, som bland annat synts i Svt´s Förfest hos Gabriel, Tv 3´s En sång för de hemlösa samt bakom större delen av Sveriges artistelit.

-Ted Gärdestad-hyllningen För Kärlekens Skull, tillsammans med Johan Boding & Janne Schaffer.

-Musikalkonserterna Music of the Night. Sedan 2000 har jag jobbat tillsammans med Daniel Engman. Vi har sjungit i kyrkor, på teatrar och utomhusscener, Gillestugan i Göteborg, i Storforsen i Älvsbyn, inom Kultur i Vården mm.

-Våren 2007 satte ett skönt gäng (Jessica Heribertsson, Daniel Engman, Daniel Sjöberg och jag) upp föreställningen Hur e Läget på Casinoteatern i Stockholm. Vi ville göra något från grunden och skapade en förestälning som vi tyckte var en skön show om livet!

Fler föreställningar följde under våren 2009 på Playhouse Teater då vi även drog igån vårt eget lilla produktionsbolag Läget Productions. Vår tanke är att detta är en show som ska kunna återkomma lite då och då, när andan faller på och vi alla har tid och lust.

Jag har även körat en hel del bakom andra artister, bl.a Eva Dahlgren, Loreen, Moneybrother, Patrik Isaksson, Carola, E-type, Herreys, Jennifer Brown, Lutricia Mc Neal, Charlotte Perelli, Maria Möller och Jill Johnsson.

Övrigt

TV/Film:
Medverkat som sångerska i olika tv-program, såsom Nyhetsmorgon, Gokväll, m fl.
2001 medverkade jag i en liten biroll i tv-serien En Ängels Tålamod i TV4 och 2007 i kortfilmen Hjärtrud.

Dubbning:
Dubbat serier, CD-rom och PS2-spel för olika företag i Stockholm och Göteborg, bland annat Tingeling & legenden om Önskedjuret, Den lille Prinsen, Barbie, Modig, Austin & Ally, Ice Age, Toy Story, Nicke Nyfiken, Lorax, Miss Moon, Gnomeo & Juliet, Tavlan, Lab Rats, Phinneas & Ferb, Captain Flamingo och Wizards of Waverley Place.

Studiojobb:
Anlitas ofta som sångerska för diverse musikproduktioner & studioprojekt, såsom skivinspelningar, filmmusikinspelningar, demomaterial mm.
Arbetar regelbundet som speaker för radioreklam, appar, tv-reklam, utbildningar och informationsinläsning för olika företag i Stockholm och Göteborg.

Övrigt:
Dansmässigt är jag redigt medioker, (jazz, funk, stepp), jag spelar lite piano, är ok på notläsning. Tidigare jobbat med körledning, sångundervisning för ungdomar, samt coachning i presentationsteknik och uttryck.
Pratar engelska, minns en del franska och även pyttelite spanska. Har körkort.

Livebild1